Zo blijft het huis ook zonder verwarming lekker warm

Zonder gas verwarmen

Omdat u moet besparen op uw energierekening, omdat de centrale verwarming uitvalt (of ontbreekt), of vanwege milieuoverwegingen, overweegt u misschien hoe u uw huis warm kunt houden zonder verwarming. Er zijn veel manieren om binnenshuis warm te blijven zonder kachel of verwarming, en hier zijn de beste manieren om je huis warm te houden zonder centrale verwarming.

Zo blijft het ook zonder verwarming lekker warm in huis

De centrale verwarming aanzetten is de gemakkelijkste manier om in de winter binnenshuis warm te blijven, maar zeker niet de enige manier. Het is prima te doen om een ​​huis te verwarmen zonder verwarming, en als je wilt weten hoe je je huis warm houdt zonder verwarming, dan ben je hier aan het juiste adres. Dit zijn onze tips:

Beperk je tot een centraal woongedeelte

Het is gemakkelijker om een ​​kleine ruimte warm te houden dan veel verschillende kamers. Als je een logeerkamer of studeerkamer hebt, zorg er dan voor dat de deur altijd gesloten is. Of breng alles wat je nodig hebt naar een centrale woonruimte, zoals de keuken, en breng daar de meeste tijd door. U hoeft veel minder kamers te verwarmen en u kunt uw huis warm houden zonder verwarming. Zo verwarmt u bijzonder efficiënt – namelijk slechts één ruimte. Als je kinderen een eigen kinderkamer hebben, probeer ze dan tijdens de koudste weken bij elkaar te laten slapen. Het jongere kind slaapt misschien graag bij de “groten” en het oudere kind neemt misschien graag de verantwoordelijkheid voor de kleine bezoeker in hun kamer. Mogelijk zal uw hint dat het voor iedereen in de kamer ook warmer is, de bereidheid nog meer vergroten.

Controleer op tocht

Zorg ervoor dat deuren en ramen goed sluiten. Als ramen niet goed sluiten, ontsnapt er waarschijnlijk veel warmte naar buiten. Soms lekken zelfs nieuwere ramen, of is er een opening tussen de deur en de vloer waardoor ijskoude lucht binnenkomt. Maak of koop een tochtstrip of rol gewoon een handdoek op en plaats deze voor de luchtspleet zodat noch de koude lucht van buiten naar binnen kan stromen, noch de warme lucht van binnen naar buiten. Als het uit het raam trekt, is het iets moeilijker te repareren. De volgende twee tips laten echter zien dat er een oplossing is die je huis warm houdt zonder verwarming.

Gordijnen

Gordijnen werken als muurhoge tochtstrippen en kunnen een deel van de kou absorberen. Dichte, zware stoffen zijn natuurlijk effectiever dan lichte, zomerse stoffen en donkere kleuren absorberen warmte. Aan de andere kant wil je natuurlijk dat het overdag zo licht mogelijk is. Bovendien is de zon de ideale warmtebron voor onverwarmde ruimtes wanneer ze direct de ruimte in schijnt. Transparante (douche)gordijnen van kunststof voor het raam laten licht binnen, houden tocht buiten en verwarmen zelfs de kamers als de zon schijnt.

Luchtkussenfolie voor het raam

Als je niet wilt kiezen tussen zware stoffen gordijnen en licht, kun je ook noppenfolie rechtstreeks op de glazen ramen aanbrengen om de warmte overdag in de kamer te houden. Sproei het raam gewoon in met een beetje water en plaats het noppenfolie tegen het raam, de bubbelzijde eerst. Het plakt meestal op deze manier aan het glas en je hebt geen tape nodig om het op zijn plaats te houden. Als het niet goed plakt, kun je natuurlijk tape gebruiken om te helpen, maar zorg er dan voor dat je er geen verf mee verwijdert als je het er later weer afhaalt. We raden af ​​om lijm te gebruiken.

Koken

Een goede manier om je huis warm te houden zonder verwarming is koken met een fornuis of oven. De warmte die bij het gebruik van deze apparaten vrijkomt, wordt ook afgegeven aan de omgeving, waardoor de keuken lekker warm en knus wordt. Daarom is bakken en slowcooking in de zomer geen goed idee omdat het dan moeilijker wordt om het huis koel te houden. Maar in de winter is het gebruik van fornuis en oven ideaal. Omdat de magnetron of waterkoker niet zoveel omgevingswarmte genereert, bereik je dit effect niet met instantnoedels of magnetronmaaltijden.

Tijdelijke maatregelen om kamers warm te houden

Als u wilt dat uw huis warm blijft zonder verwarming, kunt u ook het volgende proberen:

  • Steek kaarsen aan, maar wees voorzichtig bij het opzetten ervan en laat ze nooit onbeheerd achter.
  • Leg tapijten of vloerkleden neer, ze zorgen voor extra isolatie van de vloer.
  • Koop een warmwaterkruik – oké, het houdt je huis niet warm, maar het houdt je wel warm en gezellig.
  • Een andere optie is om een elektrische kachel woonkamer aan te schaffen. Deze zijn vaak relatief goedkoop in gebruik.
Zo blijft het huis ook zonder verwarming lekker warm
Schuiven naar boven