Leeshulpmiddelen zijn verkrijgbaar in tal van modellen en met verschillende functies om het dagelijks leven van ouderen en slechtzienden te vergemakkelijken. Het is belangrijk om de juiste te vinden. Nog een tip: laat je dierbaren verschillende soorten hulp proberen. Dit kan vaak bij kennissen of in de winkel.
Vanwege het grote aantal mogelijkheden is het zinvol om voor aanschaf goed na te denken waar het leeshulpmiddel precies voor gebruikt gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan of er een LED-lampje nodig is, welke vergroting het leeshulpmiddel met zich meebrengt en of het elektronisch moet zijn. Grootte en gewicht variëren ook. Als uw naaste een bril draagt, heeft dat vaak ook invloed op de beslissing.
Klassieke leesloepen
Deze eenvoudige variant heeft een krasbestendige hoogwaardige lens die twee, vier, tien of meer keer vergroot, afhankelijk van het model. Het vergrootglas, ook wel vergrootglas genoemd, is licht en handzaam. De leesloepen zijn vaak voorzien van LED-verlichting, wat ook bij weinig licht voor een goede leesbaarheid zorgt. Extra’s van een vergrootglas zijn een opvouwbare standaard en een draagkoord. Met een inklapbare standaard plaatst uw familielid de leesloep voor zich. Als alternatief vouwt hij de standaard weg en hangt deze om zijn nek. Zo kan hij lekker achterover leunen en het boek met zijn handen vasthouden. Een eenvoudige klassieke leesloep is verkrijgbaar vanaf ongeveer 12 euro, een leesloep met inklapbare standaard vanaf ongeveer 15 euro. De prijzen stijgen afhankelijk van de vergroting en het materiaal.
Speciale leesloepen
Een tafelloep wordt voor gebruik stabiel op een tafel geplaatst, zodat uw dierbare de handen vrij heeft om bijvoorbeeld te schrijven. De hoogte kan individueel worden aangepast dankzij de verstelbare standaard. Het geïntegreerde LED-licht zorgt voor een aangename verlichting. Qua prijs moet je rekening houden met ongeveer 25 euro voor een tafelloep. Een opzetloep is ideaal voor mensen die een bril dragen en het leeshulpmiddel slechts af en toe nodig hebben. Het vergrootglas wordt met een geïntegreerde klem aan de bril bevestigd en is geschikt voor alle modellen. Als alternatief zijn er vergrootglazen die al een geïntegreerd opzetstuk hebben en UV-licht gedeeltelijk blokkeren. Opzetloepen hebben als voordeel dat uw dierbare er vrij mee kan bewegen. Goedkope modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro.
Elektronische leeshulpmiddelen
Elektronische leeshulpmiddelen zijn ook vergrotende visuele hulpmiddelen met verschillende functies. De gemakkelijke bediening is prettig voor senioren. Tekst kan tot 32 keer vergroot worden op het scherm. Hoewel het display vrij klein is, geeft een groothoeklens een groot gebied als een A4-tje scherp weer. Het scherm heeft led-verlichting en verschillende kleurinstellingen. De toestellen zijn klein en compact, waardoor ze gemakkelijk in een handtas passen en dus ook geschikt zijn voor onderweg. Elektronische leeshulpmiddelen zijn vaak voorzien van een standaard zodat het apparaat neergezet kan worden. Sommige modellen kunnen via een kabel worden aangesloten op een televisie of computerscherm om de vergrote tekst op het grote scherm te lezen. De prijzen voor eenvoudige modellen beginnen bij ongeveer 70 euro.