Tomaten koken zoals oma? Ja, met een heerlijke saus! Dit recept voor ingeblikte tomaten is gemakkelijk, snel en lekker. Zo kunt u uw hele oogst behouden.
Oma had een groot hart en altijd meer tomatenplanten dan zelfs de meest enthousiaste Italiaan vers had kunnen eten. Aangezien ik er net zo over denk, zeggen wij ook: kook tomaten zoals oma dat deed. Dit brengt de overvloed van de zomer in de voorraadkast.
Het koken van een heerlijke saus of tomatenpuree is absoluut ongecompliceerd. Oma had voor veel dingen geen tijd. Je hebt ook geen speciale uitrusting nodig, alleen potten met schroefdop en een zekere obsessie met reinheid. Net als oma.
Tomatenoogst van de rassen Mexicaanse honingtomaat en Roma Ingrediënten voor ongeveer 6 glazen van elk 500 ml.
2,5 kg rijpe tomaten
200 gram uien
3 teentjes knoflook
sap van een citroen
1 tl suiker
2 el olijfolie
Zout en peper
2,5 kg rijpe tomaten 200 gram uien 3 teentjes knoflook sap van een citroen 1 tl suiker 2 el olijfolie Zout peper
Optionele kruiden zoals rozemarijn, oregano, tijm (mediterraan) alternatief kruiden zoals kaneel, gember, komijn (exotisch) alternatief kruiden zoals chili, gerookt paprikapoeder (Hongaars) als alternatief.
Bereiding
Was de tomaten, snijd ze in blokjes en verwijder de steeltjes (ik ontvel de tomaten niet). Als je dat nog niet hebt gedaan, leg de zaden dan opzij voor het volgende tomatentuinjaar. Pel en hak de uien en knoflook fijn.
Verhit de olie in een pan en fruit de uien tot ze glazig zijn. Voeg de suiker toe en laat licht karamelliseren. Voeg dan de knoflook en de stukjes tomaat toe, breng op smaak met zout, peper, citroen en kruiden of specerijen. Laat alles minimaal 30 minuten (beter 60) sudderen op middelhoog vuur. De smaken worden beter als de massa voldoende kan trekken. Omdat we geen vloeistof toevoegen, doen we er een deksel op. (Met de hoeveelheid vloeistofverdamping bepaal je uiteindelijk de dikte van het geheel, of het nu jus of puree is.) Controleer en roer af en toe.
Voor een mooie consistentie kun je de massa door de Fleet Lotte draaien (dan zijn de pitjes ook weg), maar ook oma waardeerde het wonder van de staafmixer. Het belangrijkste is dat je een hele dikke saus of puree krijgt.
Nu komt het lastige, want alles moet schoon zijn zodat de tomaten lang houdbaar zijn: Het beste kook je de potten en deksels in een grote pan met water. Giet de hete tomatensaus in de gesteriliseerde potten tot ongeveer 2 cm onder de rand (let op: gebruik ovenwanten). Zorg ervoor dat de rand schoon is, veeg eventueel af met keukenpapier. Sluit de potten vervolgens goed af en draai ze ondersteboven zoals je zou doen bij het maken van jam. Draai het na een tijdje weer om en laat het langzaam afkoelen. Hierdoor ontstaat een conserverend vacuüm.
Bewaar de tomatensaus op een koele, donkere plaats. Het zou enkele maanden goed blijven, maar je eet het veel eerder op…
Keukenspulletjes voro het inmaken kun je overigens vinden op andriez.com.