Infraroodverwarming: nadelen en voordelen

Infrarood verwarming

De infrarood verwarming behoort tot de categorie elektrische heaters. Het geeft de warmte in de vorm van straling af aan de ruimte en zorgt zo voor een hoog comfortniveau. Omdat net als de energie van de zon, de warmte ervan alleen op de huid wordt gevoeld. Maar naast deze voordelen heeft infrarood verwarming ook nadelen.

Aangename stralingswarmte zorgt voor comfort

De elektrische verwarming verwarmt ruimtes net als de zon met aangename stralingsenergie. Aangesloten op een elektriciteitsnet stuurt het de warmte in de vorm van golven de kamer in. Deze verwarmen echter niet de lucht, maar vaste lichamen zoals muren, vloeren of de menselijke huid. Dit is vergelijkbaar met de warmte van een oppervlakteverwarming en wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren. In de vorm van spiegels, foto’s of onopvallende panelen passen de infraroodstralers ook bij vrijwel elk ruimtedesign.

Infraroodverwarming – nadelen door verkeerde planning

Als de verwarming niet goed gepland is, heeft infraroodverwarming ook nadelen. Deze ontstaan ​​bijvoorbeeld wanneer de prestaties van de elementen te laag zijn of de verwarmingsvlakken ongunstig zijn geplaatst. Als de elementen worden afgedekt door bijvoorbeeld meubels of meubels, komt de warmte niet in de kamer. Net als bij te kleine verwarmingsoppervlakken, betekent dit dat het koud blijft. Huiseigenaren moeten er ook rekening mee houden dat de warmte van elektrische kachels alleen effectief is in een bestraalde ruimte. Zelfs als ze het laten staan, voelt het vaak cool aan.

Lage aanschafkosten als voordeel van infraroodverwarming

In tegenstelling tot warmwaterverwarming, waarbij de warmte bijvoorbeeld via radiatoren aan de ruimte wordt afgegeven, is de installatie van een elektrische verwarming bijzonder eenvoudig. Want veel apparaten redden het met slechts één aansluiting op het stopcontact. Omdat ook geen uitgebreid leidingnet nodig is, zijn de aanschafkosten relatief laag. Elektrische stralingsverwarming voor een eenpersoonskamer is vaak al voor minder dan 500 euro verkrijgbaar.

Werking met elektriciteit veroorzaakt hoge verbruikskosten Hoewel de installatie goedkoop is, heeft infraroodverwarming nadelen aan de kostenkant. De reden hiervoor is de werking met elektriciteit uit het openbare stroomnet. Want tegenwoordig kost het zo’n 29 cent per kilowattuur, dat is veel meer dan de warmte van cv-toestellen.

Vergelijking toont nadelen van infraroodverwarming

Dit wordt vooral duidelijk bij het vergelijken van de stookkosten van een decentrale elektriciteits- en centrale warmwaterverwarming. Als een huis met een warmtebehoefte van rond de 15.000 kilowattuur uitsluitend elektrisch verwarmd moet worden, kost de elektrische verwarming ruim 4.000 euro per jaar (uitgaande van de elektriciteitsprijs van 29 ct/kWh). Zelfs als huiseigenaren een goedkoper elektriciteitstarief voor verwarming krijgen van ongeveer 20 cent per kilowattuur, bedragen de jaarlijkse verbruikskosten nog steeds 3.000 euro.

Als hetzelfde gebouw van warmte wordt voorzien via een gasgestookte cv-installatie, kost een kilowattuur werking ongeveer 7 cent. De kosten voor een jaar bedragen ongeveer 1.050 euro. Ook al kost de centrale verwarming 15.000 euro meer in aanschaf, het zal zichzelf na ongeveer 8 jaar hebben terugverdiend met een besparing van ongeveer 2.000 euro per jaar. Als de prijsverhouding van elektriciteit en gas niet verandert, kunnen huiseigenaren over een langere periode veel geld besparen.

Zorg ondanks de nadelen van infraroodverwarming voor een verstandig gebruik

Infrarood verwarming is bijzonder duur wanneer het de enige warmtebron in een huis is. Hetzelfde geldt voor het afnemen van de benodigde elektriciteit van het openbare net. Elektrische verwarming als tijdelijke of bijverwarming Ondanks de nadelen kan infraroodverwarming vooral de moeite waard zijn als het als bij- of overgangsverwarming werkt – bijvoorbeeld als infraroodverwarming in de kinderkamer. Omdat hun looptijd per jaar beperkt is en de kosten beduidend lager zijn. Een typisch voorbeeld hiervan is de warmtevoorziening van tuin- of tuinhuizen.

Bediening met stroom van eigen dak

De bedrijfskosten worden ook verlaagd als de elektriciteit voor de stralingsverwarming afkomstig is van een fotovoltaïsch systeem. Omdat dit zelf gegenereerd is en tijdens bedrijf nauwelijks kosten met zich meebrengt. Als het om zuinigheid gaat, raden we echter persoonlijk advies van een installateur aan. Dit is belangrijk omdat de opbrengsten van een zonnestroominstallatie sterk afhangen van de lokale omstandigheden zoals de beschaduwing, de uitlijning of de dakhelling.

Infraroodverwarming: nadelen en voordelen
Schuiven naar boven